Celtica Kampeer Tips

 

Niet iedereen is wel eens op kamp geweest of heeft kampeerspullen in huis. Wij als leiding hebben al veel ervaring met kamperen en willen daarom graag wat van onze tips delen. Kamperen hoeft niet duur en ingewikkeld te zijn om comfortabel te kamperen. Onderstaande dingen zijn geen verplichtingen!

Bagage/inpak tips

·         Zorg dat alles in 1 grote tas verpakt is. Dan is het voor het kind duidelijk welke spullen van hem/haar zijn en hoeft hij/zij maar op 1 tas te passen ipv meerdere tassen in de gaten houden. Het gebeurd ook wel eens dat spullen in bijvoorbeeld vuilniszakken ook daadwerkelijk bij het vuilnis gegooid worden.

·         Zorg dat alle kleding gemerkt is. Het liefst met de naam of initialen van het kind. Dit is vooral belangrijk bij uniformen en Celtica kleding omdat alle kinderen deze dragen. Maar ook spijkerbroeken, theedoeken en handdoeken blijven regelmatig over na het kamp. Zonder naam weten we niet van wie ze zijn en als een andere ouder spullen zonder naam aantreft weet deze ook niet dat het misschien niet van hun is.

·         Merk ook alle andere spullen zoals zaklampen, bestek, matjes enz.

·         Het is het fijnste om een setje kampeer bord, mok en bestek te hebben. Dan blijft het service thuis compleet als er per ongeluk iets kwijt raakt. Bestek het liefst van ijzer of stevig plastic. Ook voor borden en mokken is hard, stevig plastic of metaal het beste materiaal. Borden/mokken van glas, keramiek of steen gaan snel stuk en als deze stuk zijn geven ze vaak wonden. Laat deze dus liever thuis.  

·         Geef altijd oude kleding mee die vies mag worden en eventueel stuk mag gaan. Gooi oude kleding niet weg maar bewaar deze voor de scouting. Broeken met knielappen zijn prima voor de scouting. Kinderen spelen nu eenmaal graag wild en soms doen we ook wilde spelletjes of worden kleren vies bij bijvoorbeeld verstoppertje in het bos.

 

Tips rondom kampeermateriaal

·         Kies liever een (zelfopblaasbaar)matje dan een luchtbed. Deze matjes kun je al bij de Xenos kopen voor ongeveer 10,- Matjes zijn fijner dan luchtbedden om meer redenen. Zo is het opblazen/oppompen van een luchtbed vaak veel gedoe en raken ze vaak lek. Ook is het veel kouder om op een luchtbed te slapen. Alle lucht wordt door de grond koud waardoor uw kind op een koud matras ligt en het zelf ook snel koud krijgt. Een matje heeft een dikke schuimlaag met daar lucht tussen. Maar het schuim koelt niet snel af. Het matje is ook nog lichter om mee te nemen, de pomp laat je thuis en hij kan niet lek raken.

·         Gebruik een aluminium matje voor onder het matje als het koud is. Leg dit matjes met de zilveren kant naar de grond. Zo wordt de kou terug de grond in gereflecteerd. Deze matjes heb je ook bij de Xenos voor nog geen 3,-

·         Een dikke dure slaapzak is lekker warm maar zeker geen must. Je kan heel simpel en goedkoop een warm alternatief maken. Koop een gewone zomer slaapzak (bijvoorbeeld bij de Xenos of Perrysport). En een fleece slaapzak. Met de fleece slaapzak in de gewone slaapzak en een warme pyjama creëer je makkelijk een goed warm alternatief.

·         Bij een slaapzak is een mummyslaapzak (met capuchon) warmer dan een enveloppe slaapzak (rechthoekig). De capuchon kun je namelijk helemaal over je hoofd dichttrekken als een muts. Via je hoofd verlies je de meeste warmte en op deze manier voorkom je dat. Heb je een enveloppe slaapzak, kruip dan lekker diep onder in je slaapzak.

·         Zaklampen hoeven ook niet duur te zijn. Tegenwoordig vind je overal led lampjes. Die zijn lekker fel en goed genoeg. Geef wel een paar extra batterijen mee.

 

Extra tips/luxe tips

·         Bij de Xenos zijn lichtgewicht (sport/outdoor) handdoekjes te koop. Deze zijn extra snel droog en lekker licht en klein.

·         Bij de scouts hebben de kinderen een hike rugzak nodig. Dit is een grote rugzak waar alle kampeerspullen in moeten kunnen als we een hike (lange tocht met overnachting) gaan lopen. Misschien een leuk cadeau idee voor de oudere welpen?

·         Welpen mogen een klein zakmes gebruiken onder toezicht van de staf. Ze mogen dus hun eigen zakmes hebben. Maar tijdens het draaien laten we die altijd thuis. Op kamp worden ze ALTIJD ingeleverd bij de leiding. Misschien ook een leuk cadeau idee.

·         Ook een leuke cadeautip: een firestarter. Hiermee leren we de kinderen vuur maken zonder aanstekers of lucifers. Deze zijn bij de action al te koop voor een paar euro.